Een managementovereenkomst is een overeenkomst tussen een (statutair) bestuurder en een vennootschap. In die overeenkomst worden de met een (statutair) bestuurder gemaakte afspraken contractueel vastgelegd. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de functie en taken van de bestuurder, de vergoeding die de bestuurder voor het uitvoeren van zijn/haar werkzaamheden voor de vennootschap ontvangt, de duur en opzegging van de overeenkomst en het afspreken van een relatie- en/of concurrentiebeding en geheimhoudingsbeding.
Wat is het verschil tussen een managementovereenkomst en een arbeidsovereenkomst?
De managementovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst maar een overeenkomst van opdracht, waarbij de bestuurder de opdrachtnemer is en de vennootschap de opdrachtgever. De bestuurder is over het algemeen genomen geen werknemer. Op de bestuurder die een managementovereenkomst aangaat zijn de arbeidsrechtelijke bepalingen, denk bijvoorbeeld aan de ontslagbescherming in geval van ziekte, dus niet van toepassing.
Waarom werken met een managementovereenkomst?
Naast het gegeven dat een bestuurder die een managementovereenkomst sluit over het algemeen niet als een werknemer wordt aangemerkt, biedt het nog een aantal voordelen. Hierbij kan worden gedacht aan de omstandigheid, dat de bestuurder alleen wordt betaald als de bestuurder heeft gewerkt, de bestuurder niet hoeft te worden doorbetaald als hij/zij ziek is en de bestuurder – vanwege het niet zijn van een werknemer – geen ontslagbescherming geniet en ook geen aanspraak kan maken op een transitievergoeding ingeval van ontslag.
Ook vanuit de positie van de bestuurder zelf zijn er voordelen te noemen. De bestuurder ontvangt voor de uitgevoerde werkzaamheden een zogeheten management fee. Deze vergoeding is veelal hoger dan het loon dat zou zijn betaald als er sprake was geweest van een arbeidsovereenkomst. Ook zijn er fiscale voordelen. Omdat de bestuurder niet in loondienst is, maar op basis van een overeenkomst van opdracht werkzaamheden verricht, hoeft de vennootschap geen loonbelasting en sociale premies te betalen.
Wat zijn nadelen van een managementovereenkomst?
In de praktijk komt het ook voor dat partijen een managementovereenkomst hebben gesloten, maar dat de samenwerking tussen partijen feitelijk kwalificeert als een arbeidsovereenkomst. Hierin schuilt dan het gevaar dat de belastingdienst kan overgaan tot het opleggen van naheffingen die aardig kunnen oplopen. Maar ook kan de bestuurder zich dan in een voorkomend geval op ontslagbescherming beroepen als gevolg waarvan het lastiger is om van de bestuurder afscheid te nemen.
Welke verschillende managementovereenkomsten zijn er?
De managementovereenkomst kan worden afgesloten met een natuurlijk persoon die als bestuurder optreedt of met een werkmaatschappij, veelal een management-B.V., die als bestuurder optreedt. Overigens zien wij in de praktijk ook dat er tussen een natuurlijk persoon of een management-B.V. en meerdere andere vennootschappen een managementovereenkomst wordt gesloten.
Hoe kun je een managementovereenkomst opzeggen?
Het staat partijen bij een managementovereenkomst vrij om af te spreken op welke wijze en met inachtneming van welke eisen de overeenkomst (tussentijds) kan worden opgezegd. Als de managementovereenkomst als overeenkomst van opdracht en niet als arbeidsovereenkomst wordt gekwalificeerd, is het veelal mogelijk om de overeenkomst eenvoudig op te zeggen. Denk eraan om ook heldere afspraken te maken over het al dan niet toekennen van een bepaalde vergoeding bij opzegging.
Hulp nodig bij een managementovereenkomst?
De specialisten van Smit & Smit Advocaten kunnen u helpen bij het opstellen en/of beoordelen van een managementovereenkomst. Ook kunnen zij u van dienst zijn als partijen tot beëindiging daarvan willen komen. Wij zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en vele andere rechten.
Transparant en kosten beheersend
Wij vinden het belangrijk om u van tevoren eerlijk en oprecht inzicht te geven in uw slagingskansen en kosten. Hoe de kosten eruit gaan zien, is afhankelijk van een aantal factoren, waarover wij u graag tijdens een vrijblijvend gesprek meer informatie kunnen geven.
Advies gesprek