Een aandeelhoudersgeschil houdt in dat er sprake is van een conflict of een botsing vanwege een meningsverschil tussen de individuele aandeelhouders over kwesties die te maken hebben met het bedrijf of met de bestuurder(s) van het bedrijf.
Aandeelhoudersgeschillen komen voor bij een B.V. of N.V.
Aandeelhoudersgeschil: Wat te doen als er conflicten ontstaan?
Conflicten tussen aandeelhouders kunnen de stabiliteit van een onderneming in gevaar brengen. In de praktijk is het niet ongebruikelijk dat er meningsverschillen plaatsvinden over verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan; de richting van het bedrijf, de verdeling van winst, of de onderlinge samenwerking. Wanneer een geschil ontstaat, is het van groot belang om te begrijpen welke juridische stappen u kunt ondernemen om tot een oplossing te komen en de gang van zaken binnen de onderneming te beschermen.
Geschillen tussen aandeelhouders
Geschillen tussen aandeelhouders kunnen in verschillende vormen voorkomen. Soms gaat het om onenigheid over de strategische richting van de onderneming, de verdeling van de winst, of de besluitvorming binnen de algemene vergadering. Andere keren ontstaan er conflicten door persoonlijke redenen, zoals een gebrek aan vertrouwen tussen medeaandeelhouders. Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om een geschil snel en efficiënt aan te pakken, zodat de waarde van de aandelen niet afneemt en de onderneming niet in gevaar komt.
Enquêteprocedure bij een aandeelhoudersgeschil
Wanneer er een ernstig conflict ontstaat, kan de Ondernemingskamer van het gerechtshof ingeschakeld worden via de enquêteprocedure (ex artikel 2:344 Burgerlijk Wetboek). Deze procedure is bedoeld om geschillen tussen aandeelhouders op te lossen en een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gang van zaken binnen de onderneming. De stappen in de enquêteprocedure omvatten het indienen van een verzoek bij de Ondernemingskamer, het uitvoeren van een onderzoek naar de situatie c.q. het wanbeleid, en het bepalen van de eventuele gevolgen, zoals het benoemen of ontslaan van bestuurders of het aanpassen van de statuten. Het resultaat kan variëren van het herstellen van de verhouding tussen de aandeelhouders tot de noodzaak van het ingrijpen in de structuur van de onderneming.
Uitstoting van een aandeelhouder
In sommige gevallen kan een aandeelhouder worden uitgesloten van de onderneming. Dit gebeurt wanneer het geschil tussen de aandeelhouders zo ernstig is dat voortzetting van de samenwerking onmogelijk is. Uitstoting kan bijvoorbeeld plaatsvinden wanneer een aandeelhouder zich schuldig maakt aan wanbeheer of de continuïteit van de onderneming bedreigt. Het uitstoten van een aandeelhouder is een ingrijpende beslissing dat alleen aan de orde is in uitzonderlijke omstandigheden.
Uittreding van een aandeelhouder
Wanneer een aandeelhouder besluit uit de onderneming te stappen, spreekt men van uittreding. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals persoonlijke omstandigheden, meningsverschillen met andere aandeelhouders of een wens om te investeren in andere projecten. Het proces van uittreding houdt in dat de betreffende aandeelhouder zijn aandelen verkoopt of overdraagt aan de andere aandeelhouders of een externe partij. De waarde van de aandelen wordt vaak bepaald door een onafhankelijke waardering, veelal op basis van de in de statuten en/of aandeelhoudersovereenkomst opgenomen afspraken.
Uitkoop aandeelhouder
In sommige gevallen kan een aandeelhouder gedwongen worden uit te kopen. Dit houdt in dat de aandeelhouder zijn aandelen dient te verkopen aan de andere aandeelhouders of de onderneming zelf. Dit kan een oplossing zijn wanneer er een onoplosbaar conflict is en is vaak een minder ingrijpende manier dan uitstoting. De voorwaarden voor uitkoop worden doorgaans in de aandeelhoudersovereenkomst vastgelegd, zodat er geen misverstanden ontstaan over de (berekeningsmethodiek van de) waarde van de aandelen of de wijze waarop de waarde van de aandelen dient te worden uitbetaald.
Aandeelhoudersovereenkomst opstellen
Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst tussen de aandeelhouders. In een aandeelhoudersovereenkomst worden belangrijke zaken vastgelegd, zoals o.a. de verdeling van aandelen, de rechten en verplichtingen van de aandeelhouders en de procedures bij een geschil.
Het is van groot belang om een duidelijke aandeelhoudersovereenkomst op te stellen om geschillen tussen aandeelhouders te voorkomen. Dit voorkomt onduidelijkheden en kan helpen om conflicten in de toekomst te vermijden. Essentiële elementen die in de overeenkomst moeten worden opgenomen zijn onder meer de regeling voor het geval van uittreding of uitkoop van een aandeelhouder, de wijze van waardebepaling van de aandelen en de procedures voor besluitvorming binnen de onderneming.
Advocaat ondernemingsrecht inschakelen?
Waarom is het zo belangrijk om een advocaat ondernemingsrecht in te schakelen als het geschil tussen de aandeelhouders escaleert? Een escalatie tussen de aandeelhouders is een groot gevaar voor de stabiliteit van de onderneming. Een advocaat kan helpen om de juridische procedures goed te doorlopen en ervoor te zorgen dat de rechten van een aandeelhouder worden beschermd. U wordt geadviseerd over de mogelijkheden, zoals het starten van een gerechtelijke procedure of bij het indienen van een enquêteverzoek bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof.
Daarnaast kan een advocaat helpen bij het onderhandelen over de verkoop van aandelen of het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst. Het inschakelen van een advocaat voorkomt kostbare fouten en draagt bij aan een juridisch goede oplossing van het geschil. Heeft u vragen over het ondernemingsrecht of over aandeelhoudersovereenkomsten? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies! Onze experts bij Smit & Smit Advocaten staan voor u klaar om u te adviseren en te ondersteunen in elke fase van het proces.